Novice | Marec 2013

Sankcije zmanjšale dostopnost kapitala v Iranu

8 February 2013

Ministrstvo za finance v ZDA je poročalo kongresu, da je Teheranu zmanjšan pristop izvornega kapitala.

Tudi Reuters poroča, da so tuje banke zmanjšale kreditno izpostavljenost Iranu v zadnjih nekaj mesecih v ekvivalentu 9,1 miljarde USD ali 53% v letu 2012.

Združene države Amerike so to sredo potrdile aktiviranje novega paketa sankcij napram Iranu le nekaj dni po ponudbi ameriškega podpredsednika USA Bidena, da pričnejo z pogovori o Iranu s šetimi velesilami in sicer  ZDA, Rusija, Kitajska, Nemčija, Francija in Velika Britanija.

ZDA so prav tako uvedle sankcije napram iranskim medijskim regulatorjem in teheranski policiji za elektronski criminal. Prav tako bodo ZDA uvedle restrikcije za vse države, ki nameravajo kupovati iransko nafto.

Sankcije se ne nanašajo na poljedelske proizvode, hrano, zdravila in medicinske naprave, so sporočili v ZDA.Humanitarna trgovina z Iranom ni predmet the sankcij no+iti v prejšnjih ne v zadnjem paketu. Gre za omejevanje prihodkov od prodaje nafte, za bilaterarno trgovino in ovira možnost Irana, da izvaja finančne transakcije širom sveta.

Sankcije zoper Irana škodijo Irancem po svetu

29 januar 2013, Utorak 15:47 CET

Sankcije napram Iranu so vsekakor političen konstrukt napram državi Iran, predvsem proti režimu te islamske države. Naj samo omenim, da v kolikor bi bila lokacija Irana v Evropi in vera nebi bila Islam nebi nikoli prišlo do sankcij, katerim smo priča danes. Tako kot se je govorilo, da ima Iraq kemično orožje in ga je treba ustaviti in uvesti vojno napram njim, je enako tudi z Iranom. Ker svetovne velesile ne pridejo do bogastva, ki ga ima Iran, si je treba nekaj izmisliti. Pa so rekli Iran izdeluje atomsko bombo. Kako neverjetno, saj to je nemogoče. Atomsko bombo ima ja ZDA, Nemčija, Pakistan, Indija in mnogi drugi in bi bilo skrajno neizvedljivo, da bi to orožje imel še Iran. Katastrofa a ne ? Zdrugo besedo ZDA in druge svetovne velesile nam danes prepovedujejo sodelovanje z Iranom, same pa z njim poslujejo, Francija se dere ne z Iranom ne delati, sami pa s firmo Renault predstavljajo vodilen poslovni delež tujih firm v Iranu. ZDA pravi ne izdelovati atomske bombe, saj jo že imamo mi, ne delati tega kar lahko mi. Ja kdo je kdo na svetu ?

Mar smo vsi podrejeni nekim voditeljem, ki so se sami postavili na ta položaj ? Mar moramo vsi delati kar nam ukaže samo imenovani voditelj sveta ? Se mi manjši in tisti, ki ne želijo taktirke bogatih ( bogatih po veličini ozemlja a ne po dobrinah ) moramo res pokoriti in poslušati vse dekrete velikanov ? Tu je osnovni problem, ki bi ga želel povdariti. Zakaj se dela taka krivica iranskemu narodu, zakaj sankcije napram Iranu ali nekdo ne loči Irana od režima Irana. Če že ne soglašajo z voditelji Irana, ki preprosto ne priznavajo samo imenovanja voditelja sveta, potem naj proučijo napram komu so uperili sankcije. Nasploh pa tisti ljudje, ki oblikujejo sankcije, Irana sploh ne poznajo , še niso bili tam in ne z njim živeli. Veste Iran je posebna država, ki je ne morete istovetiti z nobeno drugo nacijo sveta. Iran ni država in narod, ki bi prenašal pritisk, nasilje in nadvlado nad narodom, temveč so to ljudje, ki potrebujejo lepo besedo, enako vrednotenje položaja in odprte diskusije. Kako naj iranski režim posluša vzvišene voditelje sveta, ki jim ukazujejo iz visoke pozicije in jim grozijo z napadi , blokadami in sankcijami. Če bi Iran poznali kot ga poznam jaz, če bi z njim živeli in dihali njihov zrak, bi se spustili nižje , na nivo enak Iranu, se odprto pogovarjali, priznali suverenost države Iran in garantiram vam uspeh.

Kaj se dogaja sedaj ? Kličejo mojo ženo in otroke na banko, da so jim zaprli račune, ker so iranci. Kaj ste normalni bankirji ? Kje vam je pamet ? Kje je realen razmislek a se vam zdi, da so moji otroci, ki so se preselili iz Irana pred petnajst leti v Slovenijo, troristi, izdelujejo atomsko bombo, sestavljajko tanke, izvajajo samomorilske atentate ? Ste normalni voditelji  ZDA in velesil Evripe ? A nebi bilo treba ločiti privatna življenja od politike,  zaščititi nedolžen narod doma v Iranu in po svetu,dopustiti poslovanje z Iranom, v kolikor  gre za posle, ki so čista industrija .Moja žena in otroci so dobri, ko morajo plačati davke,dohodnino in zavarovanja, slabi pa , ko želijo imeti svoje račune na banki.

Dokler bo situacija takšna na svetovnem trgu, ne moremo pričakovati izboljšanja niti doma na domačem prizorišču.

Iran zaradi sankcij  prekinil izvoz nafte v Evropo

Izvor:   Press TV.ir/UPI , četvrtak, 31. januar 2013 12:29

Zaradi sankcij napram Iranu, je le ta do nadalnjega prekinil izvoz nafte in plina v evropske države. Iran je sicer drugi na sveti po zalogah zemeljskega plina in četrti na svetu po zalogah nafte.

Iran je prepovedal izvoz omenjenih energentov v skupaj 27 držav Evropske unije, kot odgovor na uvedbo sankcij energetskega sektorja. Kljub temu pa Iran podpisuje nove pogodbe za dobavo nafte in plina z državami izven Evropske unije in se jim skoraj ne pozna pri realizaciji izvoza. Organizacija OPEC je sicer v svojem mesečnem poročilu za januar 2013, da je med državami, ki so beležile padec proizvodnje nafte tudi Iran.

Iransko ministrstvo za nato je prosilo vse države v katere Iran še izvaža nafto, naj le to ne izvažajo naprej v države Evropske unije.

Avto industrija v Iranu

Že pod režimom Šaha je Iran proizvedel letno približno 200.000 vozil, pretežno lastne tehnologije ali montaže na osnovi tujega znanja. Po islamski revoluciji leta 1979 se je proizvodnja vozil v Iranu drastično povečevala vsako leto. V letu  2008 je bilo na letni ravni proizvedeno na lokalnem trgu miljon vozil. Iran je danes 13 največji proizvajalec avtomobilov na svetu in eden med največjimi na azijski regiji z dosežkom iz lanskega leta, ko so proizvedli 1,6 miljona avtomobilov. To je več kot v Belgiji, Veliki Britaniji, Češki, Turčiji itd.

Skoraj dvajset firm je v Iranu, ki proizvajajo avtomobile a sta dva največja in sicer Iran khodro in Saipa,ki skupaj držita 94% vse proizvodnje v svojih rokah. Iran khodro je največji in najstarejši avto proizvajalec z 61% pokritjem trga s svojimi vozili, sledi mu Saipa s 33%. Med drugim je Iran khodro največja tovarna vozil v Aziji, ki je ustanovila tudi 4 joint-venture izven meja Irana.

Iranski proizvajalci vozil izdelujeo šest vrst vozil kot so osebna vozila, 4WD vozila, kamione, avtobuse, minibuse in pik- upe. Skupaj zaposlujejo preko 500.000 zaposlenih. Okrog 75% izhoda predstavlajo osebna vozila, ostali pa preostanek-

      World News 2013 – Car Industry in Iran – YouTube

( klikni na zgornji naslov in poglej video posnetek iz Iran khodro in Saipa )

Iransko novo leto

Trenutno je Islamska republika Iran v letu 1391 in pričakuje vstop v novo leto natanko :

Tehran: Wednesday March 20, 2013, 14:33:13 PM

Maribor : sreda, 20 Marec, 2013, 12,03,13 PM

V Iranu se piše leto 1391. Novo leto ali nourooz, kot se imenuje, je tradicionalni iranski praznik v perzijskem koledarju in se začne na pomladno enakonočje, hkrati z naznanilom prihoda pomladi. Ime izhaja iz perzijščine nau (no) – nov + ruz (rooz) – dan. Nourooz praznujejo že več kot 3000 let in je globoko zakoreninjen v tradiciji zoroastrskega verstva. Ta praznik praznujejo v Iranu, Turčiji, Iraku, Afganistanu, Indiji, Pakistanu, Turkmeniji, Tadžikistanu, Uzbekistanu, Azerbajdžanu in drugih predelih Srednje Azije. Čeprav je perzijski koledar zelo natančen glede trenutka nastopa novega leta, nourooz po opredelitvi nastopi prvi koledarski dan leta ne glede na to, kdaj se zares začne novo leto. V nekaterih letih lahko novo leto nastopi pred polnočjo prvega koledarskega dneva, vendar se koledar začne šteti ob 00:00 in tistih 24 ur predstavlja nauruz. Iranci, ki praznujejo nourooz, ponavadi spremljajo natančni trenutek nastopa novega leta.
Pri perzijskih astronomih je nourooz predstavljal tudi pomladišče in so zato temu dogodku tudi posvečali veliko pozornost. Že v 11. stoletju so ugotovili, da se je zaradi precesije Zemljine vrtilne osi pomladišče premikalo po ekliptiki in je nastajala razlika v dnevih. Tako so uvideli, da je bilo treba prestaviti nourooz v zodiakalno ozvezdje Ovna. Podobno dnevno razliko je pozneje v 1582 popravil tudi gregorijanski koledar v zahodnem svetu.
Prvo naznanilo, da je novo leto blizu, je zadnja sreda v starem letu ali tako imenovana Char-Shambe-Suri. Tudi ta praznik izhaja iz časov Zoroastianstva in ga sedanja ureditev vedno znova prepoveduje, a je praznik živ. Zadnjo sredo pred iztekom starega leta se na predvečer zberejo skupine ljudi in na ulicah, dvoriščih in poljanah zakurijo ogenj, čez katerega nato skačejo. V temelju pomeni ta ritual proslavljanje zmagoslavja svetlobe (dobrega) nad temo (slabim). Gre za simboliko, v kateri naj bi ogenj vzel slabo, bolezen in bolečino, dal pa zdravje in zadovoljstvo v prihodnjem letu. Praznovanje novega leta v Iranu je velik dogodek za družino. Stanovanje ali hiša se temeljito očisti. Cvetje je povsod po stanovanja in predstavlja čudovito praznično dekoracijo. Med pomembnejšimi pripravami na prihod novega leta je vsekakor ureditev mize ali, kot to imenujejo Iranci, haft seen! Na mizi mora biti sedem elementov, ki se v Farsi začenjajo na črko S. Vsak ta element ima svoj pomen, vsi skupaj pa veliko želja, sreče in zadovoljstva. Sedem elementov, ki morajo biti gotovo na mizi, so:
sabzeh – to so različna zelišča, ki simbolizirajo ponovno rojstvo
samanu – nekakšna sladica iz kuhanih pšeničnih kalčkov in simbolizira uspešnost
senjed – posušena semena, ki simbolizirajo ljubezen
sÄ«b – jabolko, ki simbolizira lepoto
somaq – barvilo, simbolizira barvo sončnega vzhoda
serkeh – kis, simbolizira leta in potrpežljivost
sir – česen, ki simbolizira trdno zdravje
Ob teh elementih je mogoče na mizi opaziti še:
Sonbol – roža hiacinta v različnih barvah
Sekkeh – kovanci, ki predstavljajo blaginjo v novem letu
Aajeel – posušeni oreščki in rozine
sveče – razsvetljenost in sreča (pogosto v svečnikih, porabljenih pri poroki)
ogledalo – čistost in iskrenost (pogosto enako, kot je bilo na mizi ob poročnem obredu)
barvana jajca, včasih eno jajce na enega člana družine – plodnost
posoda z zlato ribico – življenje v življenju
sveta knjiga ali knjiga poezije Hafez
Tradicija je, da se člani družine medsebojno obdarijo z oblačili, zlatom ali podobnimi darili. Nekako je že samoumevno, da naj bi na ta dan oblekli nova oblačila. Posebnost praznovanja novega leta je tudi v tem, da na predvečer izteka starega in pričakovanja novega leta večinoma praznuje družina sama v najožjem pomenu. Gosti niso najbolj zaželeni, saj, kot pravijo sami, prinašajo le nesrečo. Po televiziji in radiu predvajajo program, primeren času, veliko je tudi branja Korana, molitve in govorov raznih verskih mogotcev. Na ta dan se v veliko domovih pripravi večerja. Navada je, da vedno starši obdarijo otroke, pri bratih in sestrah pa vedno mlajši brat ali sestra obdari starejšega. Takoj po oznanilu novega leta si voščijo eidit Mobarak, nato začnejo odpirati darila, si zaželijo srečo, zdravje in zadovoljstvo v novem letu, nekako podobno kot v Sloveniji. Za tem je na vrsti obisk pri najdražjih sorodnikih, prijateljih, znancih in slavje vse do zgodnjih jutranjih ur. Skupine se že prej dogovorijo, kje se bodo dobile, in to je dan, ko pozabijo na vse težave in si ob prijetni glasbi, hrani in druženju pričarajo najboljše, kar je mogoče. Na mizah se znajde veliko tradicionalne iranske hrane, ki je na ta dan še posebno slastna in bogata. Te si brez riža skoraj ni mogoče predstavljati. Riž, ki je vrhunske kakovosti, po navadi Basmati, se kuha na poseben iranski način in je osnova jedi, kot dodatek k njemu pa se lahko postrežejo:

 • Različne zelenjavne omake(khoresht), ghormeh sabzi, sabzi polo, gheymeh, karafs.
 • Meso (chelo kebab, kobideh, bargh)
 • Ribe in ribji izdelki
 • Na rižu ne sme manjkati žafran, ki riž lepo obarva.
 • Veliko sveže zelenjave in sadja
 • Seveda na ta dan ne manjka na mizi sladic in tradicionalnega iranskega čaja.

Proslavljanje novega leta bi časovno razdelil na nekaj delov, in sicer:

 1. Priprava bivalnega prostora (čiščenje, okraševanje s cvetjem, haft seen)
 2. Kupovanje daril in vznemirjenje pred novim letom
 3. Praznovanje Char-Shambe-Suri
 4. Pričakovanje novega leta v strogo ožji družini
 5. Obdaritev družinskih članov, lepe želje in večerja
 6. Obisk sorodnikov, prijateljev in znancev ter obdaritev
 7. Dan, dva počitka, nato izleti v naravo, ki se pravkar prebuja.
 8. To so dnevi družine, druženja s prijatelji in tistimi, ki so si blizu.
 9. Trinajsti dan po novem letu je dan sizde bedar, ko se družine odpravijo v naravo, dan preživijo na prostem in nekako sklenejo novoletne praznike.

V poslovnem smislu velja povdariti, da iranci zelo cenijo četitke, ki jim jih ob tem prazniku pošiljajo poslovni partnerji izven Irana. To pomeni, da je priporočljivo, da vsi, ki ste tako ali drugače povezani z iranskimi poslovneži, pošljete čestitko ob novem letu. Kot rečeno Iran vstopa v leto 1392, kar napišite in s tem pokažete, da poznate  dogajanje v Iranu in s tem pridobivate na ceni.

Na pogovorih o iranskem jedrskem programu prišlo do zbližanja pogledov strani

Vir / Avtor:  STA

27. februar 2013

Oznake: iranski jedrski program

Almaty –  Dvodnevna pogajanja o spornem iranskem jedrskem programu v kazahstanskem mestu Almaty med Iranom in šesterico svetovnih sil so se danes končala. Iranska delegacija z glavnim pogajalcem Saedom Džalilijem na čelu ocenjuje, da je prišlo do zbližanja pogledov pogajalskih strani. Naslednje srečanje bo 5. in 6. aprila v Almatyju.

Iran je najnovejše pogovore ocenil pozitivno. Šesterica držav je omilila stališče do iranskega jedrskega programa, je novinarjem povedal Džalili. »Nekateri predlogi obeh strani so si bili bliže kot doslej in to dojemamo kot dober znak,« je ocenil Džalili.

»Dokler ne zanikajo naše pravice do civilnega jedrskega programa, smo se pripravljeni pogovarjati tudi o drugih temah. A svoji pravici se ne bomo odpovedali,« je še zatrdil Džalili.

Z izidom pogovorov je zadovoljen tudi iranski zunanji minister Ali Akbar Salehi. Prepričan je, da so bile začrtane prave smernice za nadaljevanje iskanja ustrezne rešitve glede iranskega jedrskega programa, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

»Sem zelo optimističen glede končnega izida,« je dejal Salehi in dodal, da jim bo s pogajanji uspelo najti rešitev, ki bo sprejemljiva za obe strani.Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov je pogovore z Iranom prav tako ocenil kot »koristne«, vendar ni želel izdati podrobnosti.Tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton, ki se v imenu šesterice pogaja z Iranom, je bila redkobesedna glede napredka na pogajanjih. Dejala je, da upa na »pozitiven odgovor« Irana na ponudbo šesterice.»Upam, da se bo iranska stran pozitivno odzvala na ponudbo, ki smo jo predstavili. Tovrstna ponudba bo pomagala pri vzpostavitvi zaupanja in omogočila napredek v smeri diplomatske rešitve spora glede iranskega jedrskega programa,« je povedala Ashtonova.Pri tem je pripomnila, da bo šesterica Iranu omogočila, da tehtno premisli o ponudbi. Podrobnosti o predlogih šesterice pa bodo znane, ko se bo Iran na njih odzval, je še dodala Ashtonova.Naslednje srečanje petih stalnih članic Varnostnega sveta – ZDA, Francije, Velike Britanije, Rusije in Kitajske – ter Nemčije z Iranom bo aprila, 17. in 18. marca pa naj bi se v Carigradu sestali strokovnjaki obeh pogajalskih strani in razpravljali o podrobnostih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.Šesterica naj bi Iranu v zameno za popuščanje pri jedrskem programu ponudila omilitev sankcij, ki zadevajo iransko trgovanje z zlatom in drugimi žlahtnimi kovinami, petrokemično industrijo in bančno poslovanje.Iran pa bi v tem primeru moral zapreti obrat za bogatenje urana v mestu Fordo, poleg tega pa bi se moral odpovedati bogatenju urana do stopnje 20 odstotkov.Iran je pred srečanjem sporočil, da bo velesilam predstavil svoje predloge, vendar istočasno opozoril, da ne bo zaprl obrat v Fordoju, prav tako pa se ne bo odpovedal svojim zalogam urana, obogatenega do 20 odstotkov.

Poslovna informacija s strani družbe Proming Skupina d.o.o.

Tako kot smo obljubili ob spremembi organiziransti firme Proming, pripravljamo poslovno konferenco najprej v Ljubljani nato pa po vseh večjih mestih Slovenije. Natančneje kdaj in kje se bo to zgodilo      ( vendar zelo kmalu ), vas bomo pravočasno obvestili. Namen konference je naslednji : firmam, ki imajo interes in namen poslovati z iranskim trgom, bomo zagotovili najti jim ustrezne proti partnerje oziroma potencialne partnerje za poslovno sodelovanje. Naš namen je zagotoviti vam dolgo ročno poslovno sodelovanje in ne le zgolj eno prodajo. Ko bomo takšne naveze vzpostavili, bomo organizirali poslovne obiske v Iran ali skupaj z vami povabili iranske poslovneže. Podrobnosti vam izdamo na sami konferenci.

V tisku je priročnik kako poslovati z Iranom II., ki je posodobljen in zajema zadnje stanje sankcij in poslovanja z Iranom. Vsi udeleženci konference boste tudi prejemniki le te literature , ki vam bo v veliko pomoč pri razumevanju situacije in načina poslovanja z Iranom. Prav tako dobi vsak udeleženec CD ploščo z vsemi dosežkinaše firme v skoraj 30 letni zgodovini poslovanja z Iranom. V kolikor posamezne firme ne želijo same potovati in nastopati z Iranom, lahko dogovorimo poslovno sodelovanje in mi prevzamemo to vlogo za vas. Po dogovoru se tedensko dan ali dva najdemo v vaši firmi, potujemo za vas v Iran in garantirano pripeljemo posle v vašo firmo.

Na sedežu naše firme lahko naročite naslednjo literaturo :

 1. Priročnik za poslovanje z Iranom ( razprodan v nakladi 500 kom )
 2. Priročnik za poslovanje z Iranom II.- sodoben pripomoček- dosegljiv aprila 2013
 3. Iran 25 let v tvojem objemu –                        EUR 28,00 + PAK+DDV = 34,00
 4. Iransko- slovenski slovar za pot v Iran-        EUR 20,00 + PAK+ DDV= 24,56
 5. Čudovita knjiga moč zatiranih žena Irana    ( izdana bo julija 2013 )
 6. Knjiga lepota Irana skozi poezijo ( bo združena v knjigo o ženskah )
 7. Knjiga o ljubezni med različno vero ( v izdajo gre konec leta 2013 )
 8. Knjiga o veri ( kako sam pojmujem vero, kako sem doživel islam, in krščantvo )
 9. Intervju iz Večera z g. Lenhartom-življenje med Radvanjem in Teheranom
 10. Intervju v reviji Jani o novem letu-Franc Lenhart
 11. Interviju v Teheranu  s strani časopisa Dnevnik
 12. Interviju v Mariboru ob izdaji knjige s strani časopis Dnevnik
 13. Intervju Franc Lenharta za Radio Maribor
 14. Posnetek oddaje o družini Lenhart v tedniku na televiziji SLO
 15. Poslovno politična podpora- poslano na ministrstva SLO
 16. Obvestilo o spremembi organiziranosti firme Proming v družbo
 17. Posebna ponudba o poslovnem sodelovanju v pismeni obliki
 18. Novice, ki jih pripravlja Franc Lenhart vsak mesec ( tudi za nazaj za mesec dni )
 19. Pismena ponudba o poslovnem sodelovanju, ko mi v celoti prevzamemo Iranski trg za vaš proizvod, pogoje sodelovanja pa določimo v pogodbi o mposlovnem sodelovanju.
 20. Priročnik kako poslovati z Iranom v angleškem jeziku je napisan in čaka založnika !

Izrael opozarja, da se čas za ustavitev Irana izteka

         Washington, 06.03.2012, 13:04 | M.R.

Za ustavitev iranskih jedrskih ambicij zmanjkuje časa, pravi izraelski premier Netanjahu, ki se mudi v ZDA. Ameriški predsednik Obama pa še vedno upa na rešitev po mirni poti, vendar pa ne izključuje vojaške akcije, če bo ta potrebna.

Izraelski premier po govoru na ameriško-izraelski konferenci (Foto: Reuters)

Na ameriško-izraelski konferenci Aipac je izraelski premier Benjamin Netanjahu dejal, da je vse manj časa za ustavitev iranskega jedrskega progama, ki po mnenju izraelskih oblasti predstavlja grožnjo državi. V Izraelu so namreč prepričani, da Iran pridobiva uran za izdelavo jedrskega orožja in ne verjame trditvam Teherana, da je program namenjen le pridobivanju energije.

Pred približno 13.000 delegati je Netanjahu dejal, da kot premier ne more dopustiti, da bi njegov narod živel v “senci uničenja”. Izrael je čakal, da bi sadove obrodile sankcije in diplomacija. Ne moremo si privoščiti, da bi še čakali. Judovska država tistim, ki si želijo njenega uničenja, ne bo dovolila, da bi ta cilj tudi uresničili. Jedrsko oboroženi Iran je treba ustaviti,” je bil odločen.

Pred tem se je v Washingtonu srečal z ameriškim predsednikom Barackom Obamo. Pri tem je slednji dejal, da vezi med Izraelom in ZDA ni mogoče pretrgati. Dodal je, da ZDA še vedno verjamejo v možnost rešitve po diplomatski poti, a hkrati zatrdil, da ne izključujejo nobene možnosti. “Vem, da si tako premier kot tudi jaz želiva diplomatsko rešitvev. Zavedava pa se tudi davka, ki ga lahko terja kakršna koli vojaška akcija,” je dejal Obama. Netanjahu pa je ob tem menil, da morajo ZDA razumeti pravico Izraela, da se brani.

Voditelja sta se srečala v Ovalni pisarni Bele hiše. (Foto: Reuters)

‘Ugibanja o napadu najbolj koristijo Iranu’

Obama je na Aipacu govoril že v nedeljo. Takrat je dejal, da se o morebitni akciji proti Iranu govori preveč ohlapno. Od tega pa ima po njegovih besedah največ koristi prav Iran, saj so se ob špekulacijah o napadu na Iran dvignile cene nafte, prav to pa pomeni večje dobičke za Iran in hkrati več sredstev za njegov jedrski program. Pravi, da njegova politika ne dovoljuje Iranu, da bi izdelal jedrsko orožje. In kot sem že večkrat jasno povedal, v mojem predsedovanju ne bom okleval pri uporabi sile, ko bo to potrebno, da se s tem zaščitijo ZDA in njihovi interesi,” je zaključil.

V zadnjih mesecih v javnosti vse bolj pogosto krožijo napovedi o napadu na iranske jedrske objekte, ki naj bi ga izvedel Izrael. ZDA se sicer zavzemajo za še ostrejše gospodarske ukrepe proti Iranu, špekulacije, da bo Izrael še letos napadel iranske objekte, pa so vse pogostejše. Nekaj ur pred srečanjem voditeljev Izraela in ZDA, je vodja Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Yukijya Amano povedal, da njegovo organizacijo vse bolj skrbi, da Iran skrivaj razvija jedrsko orožje.

Kaj bi izraelski premier brez napadov, brez vojne? Palestina mu več ni dovolj, želi več, želi večje razsežnosti vojne. Kaj ga res ne more nekdo prizemljiti? Če se je Amerika imenovala za voditelja tega sveta še ne pomeni, da so tudi njeni prijatelji svetovi kralji.

Komentar izdajatelja novic : Franc Lenharta

Želim vam obilo zadovoljstva pri branju novic. Za vsa dodatna vprašanja smo na razpolago vsak trenutek.

[wysija_form id=”1″]