Novice | Maj 2013

Almati, 06.04.2013, 17:56 | STA / M.R.

Pogovori o iranskem jedrskem programu, v katerem so sodelovali tudi predstavniki velesil, ni prinsel večjega preboja. Vsi udeleženci pogovorov so ostali na svojih bregovih.

Catherine Ashton in Saed Džalili (Foto: Reuters)

Iran in šesterica držav ostajata vsak na svojem bregu, je ob koncu neuspešnih dvodnevnih pogajanj o iranskem jedrskem programu v kazahstanskem mestu Almaty ocenila visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton. Strani se prav tako nista dogovorili o času in kraju naslednjega srečanja.

“Postalo je jasno, da so si stališča šesterice držav in Irana vsebinsko zelo različna,” je na novinarski konferenci dejala Ashtonova, ki kot glavna pogajalka predstavlja peterico stalnih članic Varnostnega sveta Združenih narodov (Veliko Britanijo, Kitajsko, Francijo, Rusijo in ZDA) in Nemčijo.

Tudi namestnik ruskega ministra za zunanje zadeve Sergej Rjabkov je dejal, da strani nista uspeli doseči “skupnega sporazuma”. Obe strani sta se po njegovih besedah osredotočili na “krepitev zaupanja”, pri čemer naj bi dosegli napredek, a skupne točke naj bi bilo zelo težko najti.

Džalili: Svetovne sile morajo dobiti zaupanje v Iran

Dogovorili smo se, da “se vrnemo v (svoje) prestolnice in ocenimo naša stališča v procesu”, je dejala Ashtonova in dodala, da bo še naprej v stiku z glavnim iranskim pogajalcem Saedom Džalilijem.

“Precej jasno je, kaj želimo doseči na koncu, in pogosto smo to tudi povedali. Izziv je priti do resničnih obvez, s čimer bi se lahko pomaknili naprej,” je še dejala. Glavni iranski pogajalec je medtem po srečanju poudaril, da si morajo svetovne sile v okviru pogovorov še pridobiti zaupanje Irana. Poleg tega morajo v prihodnosti “izkazati pripravljenost in iskrenost ter primerno vedenje”, je še dejal. Vztrajal je tudi na tem, da mednarodna skupnost Iranu prizna pravico do bogatenja urana. Dvodnevno srečanje je bilo peto tovrstno v zadnjih dveh letih. Po neuspešnih petkovih pogovorih so se današnja pogajanja začela z dvostranskim pogovorom Ashtonove in Džalilija. Sledili sta ločeni dvostranski srečanjih iranske delegacije z delegacijama Kitajske in Francije, nato pa sta potekali še dve plenarni zasedanji – po eno zjutraj in popoldne, drugo pa zvečer po lokalnem času.Na zadnjih februarskih pogovorih v Kazahstanu je šesterica Iranu v zameno za prenehanje bogatenja urana do 20-odstotne stopnje obljubila omilitev sankcij v povezavi s trgovanjem z nafto in finančnimi storitvami. Ponudba je domnevno vsebovala tudi omilitev sankcij pri trgovanju z zlatom in drugimi plemenitimi kovinami.Zahod in Izrael domnevata, da želi Teheran razviti jedrsko orožje, čeprav Iran vztraja, da ima njegov jedrski program izključno miroljuben značaj.

KOMENTAR   FRANCA  LENHARTA :

Ponovno povdajam, da je Iran toliko drugačna država od drugih in da je njihova mentaliteta nekaj posebnega in se je ne da enačiti z drugimi. Tega seveda ne more vedeti vsak, ne more vedeti nihče razen tistih, ki jim je bila dana možnost dihati njihov zrak, živeti z njimi in si deliti vskadan. To je narod, ki ne prenese grde besede, ne dretja in nepritiska nanje. Skozi dolgo zgodovino izhajajočo iz Perzije jih je vedno nekdo pritiskal, izkoriščal, kradel njihove dobrine in imetje, jih podjarmljal in postavljal v položaj par mest nižje. Iranski narod si želi svobode, enakosti napram drugim državam in enakopravno obravnavanje. To ni narod, ki bi poslušal nekoga, ki se iz višine zdira ne to, ne ono, nesmeš tega ne onega ! Hočejo biti enaki drugim, enaki Ameriki, Nemčiji in drugim. Zakaj pa ne ? Ste se zgrozili ob tem zapisu ? Verjetno le tisti, ki nimate pojma o Iranu, tisti, ki podpirate par velesil na svetu, ki so se samo oklicale za vodje in diktirajo svetu kar je dobro za njih. Vsi drugi mi boste dali prav. Zakaj sploh to pišem ? Pišem zaradi novega poskusa pogajanj in rešitve spornega jederskega programa. Seveda spornega za koga ? Nekdo, ki se želi pogajati z Iranom mora biti najprej velik poznavalec Irana. Mora čutiti njihov dih in socialni duh. Mora biti že skoraj iranec, le tako bo irance razumel. Če pa že tega ne premore,pa mora imeti ob sebi ljudi, ki to premorejo, znajo in so sposobni. V nobenem primeru vodja pogajalske skupine ne more biti ženska. Pa da se ne vračam na zapretje slovenskega veleposlaništva v Iranu, ki je bilo zaprto pred kratkim, ko so leta in leta pošiljali žensko za odpravnico poslov, nato pa se čudili , da poslovanje z Iranom upada.

Velesile, kot se poimenujejo same so enakega mišljenja kot je naše zunanje ministrstvo in še kdo, saj so poslali za vodjo pogajalske skupine žensko. In to žensko, ki se smeje, hodi oblečena, kot na modni pisti itd. Če hočeš uspeha z iranci, moraš spoštovati nekaj njihovih načel in te so v kodah islama. Saj imajo vendarle opravka z islamsko republiko. Nihče je ne sme gledati, kaj šele dati roke, bojijo se doseči dogovor, ker bi se morali nato rokovati. Rokovati z žensko, ta nivo ljudi, z žensko brez pokrivala, bez plašča, z dekoltejem,s kožo, ki se razdaje ? Ne, tako ne gre. Že zaradi tega , da so bili meter do take ženske , bodo imeli doma težave.

Pa pustimo to temo, saj dogovora še ne bo, pa tudi atomske bombe v Iranu nebo, saj jo ima Izrael, Amerika, Nemčija, Francija…. zakaj bi jo imel še Iran ? Dovolj je, da jo imajo oni ta močni a ne ?

Lep pozdrav,
Franc Lenhart

Zanimivi podatki o iranski hiperinflaciji …

Od Klemen Furlan · Oktober 30, 2012 · Ni komentarjev · Objavljeno pod: Radar ·

… ki je več kot očitno posledica sankcij ZDA in EU.

Nedavno so se Iranci podali na ulice, kjer protestirajo zaradi hiperinflacije, ki jo trenutno doživlja njihova nacionalna valuta rial. Iranska vlada je v odgovor nanje poslala policijo, ki je  proteste v Tehereanu že zatrla, razbili pa so tudi nezakonito trgovanje z devizami na črnem trgu.

Poleg tega so učinkovito prekinili dobavo zanesljivih podatkov o gospodarskem gibanju v državi. Dejansko sedaj vlada stanje popolne informacijske blokade, zato je dostop do podatkov, ki že prej ni bil kdove kako dober, skoraj popolnoma nemogoč.

Kljub vsemu pa si lahko spodaj ogledate informativno listo 10 najpomembnejših dejstev o iranski hiperinflaciji:

1.Iranska inflacija je trenutno na 69,6% mesečni stopnji.

  • Pred sankcijami, ki jih je v juniju leta 2010 proti Iranu sprejela EU (odprava finančne pomoči za iranski energetski sektor in nekaj drugih prepovedi, predvsem glede poslovanja evropskih družb z Iranom) je znašala povprečna mesečna inflacija samo 0,7%, trenutno skoraj 70%.

2. Trenutna letna stopnja inflacije je v Iranu 196%.

  • Pred sankcijami iz leta 2010 je znašala letna inflacija 8,25%, danes skoraj 200%.

Naftni šoki pred vrati? 

3. Glede na trenutno rast inflacije se cene izdelkov in storitev v Iranu podvojijo na vsakih 40 dni.

  • Za nekatere proizvode, kot so naprimer prehrambni izdelki, pa se cene podvojijo v še krajšem času.

4. Trenutna stopnja dnevne inflacije je 1,78%.

  • Za primerjavo – v ZDA znaša letna stopnja inflacije 1,69%.

5. Odkar je v Iranu izbruhnila hiperinflacija, se je indeks stopnje revščine v samo treh tednih povišal iz 106 (10. September) na 231 (2. oktober), kar lahko vidite tudi na spodnjem grafu.

graf6. Iran je prva država na Bližnjem vzhodu , ki ima hiperinflacijo, a je hkrati že sedma muslimanska država, ki prestaja to izkušnjo.

7. Iranska hiperinflacija je dosedaj tretja v novem tisočletju.

  • Prvo je leta 2008 doživel Zimbabve, druga pa je bila med leti 2009 in 2011 v Severni Koreji.

8. Odkar so v veljavo v juliju 2010 vstopile prve sankcije proti Iranu (sprejele so jih v ZDA in so določale visoke kazni za vse tiste finančne ustanove in banke, ki bi poslovale z Iranom) je iranski rial izgubil kar 71,4% svoje vrednosti.

  • Tako ste morali na iranskem deviznem črnem trgu julija 2010 za en dolar odšteti 10.000 rialov, sedaj pa znaša to razmerje že 35.000 rialov za en dolar.

9. Po trenutnih podatkih o mesečni inflaciji je iranska hiperinflacija na 48.mestu najhujših inflacij v zgodovini.

10. Iranski rial je trenutno najbolj poceni valuta na svetu (iz nominalnega vidika).

  • Lanskega septembra  ( 2012 ) je iranski rial za ta naziv prehitel vietnamski dong, ki ima trentno tečaj 20.845 dongov za 1 dolar.

Prazniki in dela prosti dnevi v 2013:

Datum Slovensko Perzijsko(angleška izgovorjava)
3. januar obletnica smrti imama Hosseina Arbaeen
11. januar obletnica smrti preroka Mohameda Shahadat-e Hazrat-e Mohammad
12. januar obletnica smrti imama Reze Shahadat-e Emam Reza
29. januar rojstvo preroka Mohameda Tavalod-e Hazrat-e Mohammad
10. februar dan zmage islamske revolucije Pirouzi-e Enghelab-e Eslami
19. marec dan nacionalizacije naftne industrije Rooz-e Meli Sana’at-e Naft
21.- 24. marec perzijsko novo leto Eid-e Norouz
1. april dan islamske republike Rouz-e Jomhuri-e Eslami
2. april dan narave Sizd-e Bedar
14. april obletnica smrti Fatime, hčerke preroka Mohameda Shahadat-e Hazrat-e Fatemeh
24. maj obletnica rojstva imama Alija Tavalod-e Hazrat-e Ali
4. junij obletnica smrti imama Homeinija Rehlat-e Emam Khomeini
5. junij upor duhovnikov (15. dan meseca Khordata) Rooz-e Panzdah-e Khordad
7. junij spoznanje Mohameda za preroka Maba’ass
24. junij obletnica rojstva imama Mahdija Nime Sha’aban
30. julij obletnica smrti imama Alija Shahadat-e Hazrat-e Ali
9. avgust Fitr Eid (konec ramadana) Eid-e Fetr
10. avgust Fitr Eid (konec ramadana) (the last day of Ramadan) Eid-e Fetr
2. september obletnica smrti imama Jafar Sadeqa Shahadat-e Emam Ja’afar-e Sadegh
16. oktober zadnji dan hadža Eid-e Ghorban
24. oktober obletnica imenovanja Alija za prvega šiitskega imama Eid-e Ghadir
13. november Tasoua’a (deveti dan meseca Moharama) Tasoua’a
14. november Ašura (obletnica smrti imama Hoseina) Ashura

Iran načrtuje “islamski Google Earth”

“Basir” naj bi bil pripravljen v nekaj mesecih

14. april 2013 ob 21:07
Teheran – MMC RTV SLO

Iranske oblasti že dolgo obtožujejo Google Earth, da je orodje za zahodne vohunske agencije, zdaj pa so svojo ofenzivo na velikana 3D-zemljevidov popeljale korak naprej. Načrtujejo namreč islamskega tekmeca Googlu.

Iranski minister za informacijsko-komunikacijsko tehnologijo Mohamad Hasan Nami je ta teden naznanil, da država razvija “islamski Google Earth”. Imenoval se bo Basir (opazovalec v farščini, op. a.), pripravljen pa naj bi bil “v štirih mesecih”.

“Vse je že pripravljeno za lansiranje našega projekta 3D-zemljevidov in trenutno ustvarjamo primeren podatkovni center, ki bi lahko procesiral tako količino podatkov,” je povedal Nami. Namija, nekdanjega podpredsednika iranskih oboroženih sil, je iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad februarja imenoval za novega tehnološkega ministra. Nami, ki je študiral politično geografijo, ima tudi doktorat iz “državnega menedžmenta” s severnokorejske univerze Kim Il Sunga.

“Delamo vse, da bi v prihodnjih štirih mesecih lansirali islamski Google Earth kot nacionalni portal islamske republike, ki bi ga lahko uporabljali globalno,” je dejal. “Na zunaj Google Earth ponuja svoje storitve uporabnikom, a v resnici za njim stojijo varnostne in obveščevalne organizacije, da bi se dokopale do podatkov iz drugih držav.”

Sumničavost do www
Kot navaja Guardian, Iran zahodno spletno ponudbo že dolgo gleda zelo sumničavo in Nami še zdaleč ni edini, ki izreka take obtožbe. Tako je iranski policijski načelnik Esmail Ahmadi Moghadam lani dejal, da Google ni iskalno orodje, ampak “vohunsko“.

Iranski spletni uporabniki sicer navadno lahko dostopajo do Googla, a so nekatera orodja, kot sta Gmail ali Google, podvržena filtriranju. Pač pa Iran, domnevno s precejšnjo pomočjo Kitajske, onemogoča dostop do številnih rezultatov brskanja. V Iranu je tako onemogočen dostop do več kot pet milijonov spletnih strani. Tudi z uporabo Google Eartha naj bi imeli pogosto težave.

Nami sicer ni izdal veliko podatkov o tem, kaj misli z oznako “islamski 3D-zemljevid”. “To spletno storitev razvijamo z islamskimi nazori, ki jih imamo v Iranu, in na naši spletni strani bomo objavljali informacije, ki bodo ljudem predstavili resničnost. Naše vrednote v Iranu so božje vrednote in tu bo opazna razlika med Basirjem in Google Earthom, ki pripada zloveščemu trikotniku ZDA-Anglija-sionisti,” je še dodal.

Prvoaprilska šala?
Imajo pa strokovnjaki resne pomisleke glede projekta. Računalniški svetovalec, ki je v preteklosti sodeloval pri iranskem nacionalnem spletnem projektu, pravi, da je napoved zgolj izgovor za pridobivanje sredstev in zagotavljanje pogodb za v prihodnje. Spet drugi strokovnjak pa je Namijevo napoved vzel bolj kot prvoaprilsko šalo.

Lani so iranske oblasti sporočile, da so sklenile prvo fazo državnega medmrežja, nacionalne mreže, ki naj bi zamenjala ponudbo svetovnega spleta (www). Iranski nacionalni spletni projekt je med spletnimi uporabniki vzbudil strahove, da se oblasti morda načrtujejo umakniti s svetovnega spleta, a nekateri strokovnjaki menijo, da Iran dela svoj splet zato, da bi zavaroval vojaške, bančne in druge občutljive podatke pred zunanjim svetom.

PONEDELJEK 22.04.2013, 11:26

Iran želi podvojiti število prebivalcev

Avtor: D. C.

Iransko ministrstvo za zdravje je poslalo 150.000 svojih zaposlenih na terensko promocijo, kjer bodo poročene pare prepričevali, naj se odločijo za več otrok.

Akcija je usmerjena predvsem na pare, ki imajo samo enega otroka, poleg ministrstva za zdravje pa vključuje tudi medicinske fakultete iranskih univerz, ki bodo morale uvesti seminarje na temo povečanja prebivalstva. Kar 150.000 uslužbencev ministrstva za zdravje se bo podalo na teren in od vrat do vrat seznanjalo pare o novi družinski politiki.

Ukrepi bodo tako končali 20 let staro politiko države o omejevanju rojstev, v okviru katere je bil omogočen preprost dostop do več vrst kontracepcije, tudi vazektomije in kondomov, ter zakonsko določeno načrtovanje družine za mladoporočence.

Ajatola Ali Kamenej je tako lani odredil preklic skoraj 11milijard evrov vrednega proračuna za načrtovanje družin, ki ga je označil za napako, in pozval k povečanju populacije s 75 milijonov na 150 milijonov.

Mohamed Ismail Motlagh, vodja programa na ministrstvu za zdravje, je povedal, da je glavni cilj spodbujanje parov, da se odločijo za več kot enega otroka, saj naj bi nuklearne družine povzročale številne družbene in čustvene težave. “V pripravah na zakon se zato zdaj osredotočamo na reprodukcijo in predlagamo, da imajo pari več kot enega otroka in da zmanjšajo časovno obdobje med rojstvi. Če sta med nosečnostma pretekli več kot dve leti, morajo pari znova oceniti in spremeniti svoje metode reprodukcije.”

Iran je sicer politiko načrtovanja družin uvedel po eksploziji prebivalstva, ki je sledila islamski revoluciji leta 1979. Omejevanje rojstev je kritiziral tudi iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, ki je trdil, da tovrstna politika države omejuje v tekmi z Zahodom.

Iranski Rial napram USD

Kot je razvidno spodaj, je Iranski Rial padal strmo navzdol napram USD in to je prisotno še tudi na današnji dan. Napoveduje se inflacija na letni stopnji 121 %.

Sejmi v Iranu v letu 2013

Iran Health
International Exhibition for Medical, Dental, Laboratory Equipment, Pharmaceutical Products & Healthcare Services
18.05.2013 – 21.05.2013

Tehran – Iran
iran agro
Agricultural trade fair
28.05.2013 – 31.05.2013

Tehran – Iran
iran food + bev tec
Food and beverage production and packaging technology trade fair
28.05.2013 – 31.05.2013

Tehran – Iran
iran food + hospitality
Food, beverages and hospitality trade fair
28.05.2013 – 31.05.2013

Tehran – Iran
Iran International Renewable Energy & Energy Saving Exhibition
International trade fair for renewable energy and energy savings
27.06.2013 – 30.06.2013

Tehran – Iran
Tehran Confair
International building and construction industries exhibition
17.08.2013 – 20.08.2013

Tehran – Iran
IEE Iran International Electricity Exhibition
International Trade Fair for Electricity
28.10.2013 – 31.10.2013

Tehran – Iran
Iran Health -International Exhibition for Medical, Dental, Laboratory Equipment, Pharmaceutical Products & Healthcare Services
18.05.2014 – 21.05.2014

Tehran – Iran
Iran ConMin
International Trade Fair for Machinery, Plant, Processes and Materials for Construction Industry, Building Materials and Natural Stone …
Report new date of event

Tehran – Iran
Tehran Autoshow
International trade fair for car parts and car spare parts
Report new date of event

Tehran – Iran
Doors & Windows
International trade fair for doors and windows
Report new date of event

Tehran – Iran
Iran HVAC
International trade fair for heating, cooling, ventilation, air conditioning and refrigeration systems
Report new date of event

Tehran – Iran
Tehran Medex
International trade fair for furniture, office furniture, decorations, furniture design, machinery, equipment and accessories
Report new date of event

Tehran – Iran
Irantex
Internationale Exhibition for Textile Machineries and Textile Products
Report new date of event