Novice | April 2013

Slovenija zapira veleposlaništvo v Iranu

Slovenija bo svoje interese v Iranu zastopala prek avstrijskega veleposlaništva

11. marec 2013 ob 17:39
Ljubljana – MMC RTV SLO/STA,

http://www.rtvslo.si/slovenija/slovenija-zapira-veleposlanistvo-v-iranu/304220

Razlog za zaprtje veleposlaništva so, kot zatrjujejo na ministrstvu za zunanje zadeve, finančne in gospodarske razmere v Sloveniji.

Te zahtevajo občutno znižanje stroškov delovanja slovenske diplomacije, pravijo na MZZ-ju. Veleposlaništvo bodo tako zaprli 20. marca.

Zunanje ministrstvo sicer tudi ugotavlja, da obseg gospodarske menjave med državama v zadnjih letih ne dosega pričakovanj, velik del menjave pa se odvija prek podjetij iz tretjih držav.

Kljub zaprtju veleposlaništva pa si bo Slovenija še naprej prizadevala za krepitev in poglabljanje dvostranskih odnosov z Iranom, pravijo na ministrstvu. Diplomatsko pokrivanje Irana bo Slovenija sicer zagotovila z nerezidenčnim veleposlanikom.

Zunanje ministrstvo je za nemoteno nadaljevanje izmenjave med državama zastopanje Slovenije v vizumskih zadevah v Iranu s 1. februarjem preneslo na avstrijsko veleposlaništvo v Teheranu. Kot pojasnjujejo na MZZ-ju, gre za ustaljen način konzularnega sodelovanja med državami schengenskega območja, ki že uspešno poteka v več kot 100 državah, kjer Slovenija nima lastnega predstavništva.

Da bo veleposlaništvo v Teheranu zgodovina, se je vlada odločila na seji 1. februarja. Z načrtovanim preoblikovanjem diplomatsko-konzularne mreže je bil predhodno seznanjen tudi odbor DZ-ja za zunanjo politiko, ki je na seji 23. januarja z njim tudi soglašal.

Ukaz o zaprtju veleposlaništva v Teheranu je podpisal tudi predsednik Borut Pahor, in sicer 28. februarja. Iranske oblasti so bile o odločitvi obveščene 13. februarja.

      Iran v pričakovanju volitev onemogočil VPN

ReutersKot piše Reuters, je Iran začel blokirati uporabo večine navideznih zasebnih omrežij (VPN), ker naj bi bila večidel namenjena izogibanju internetnemu filtru oziroma cenzuri, ki se jo trudi vzpostaviti režim. Trenutno je namreč v Iranu nemogoče dostopati do številnih zahodnih strani (Skype, Facebook, Twitter), a so se iznajdljivi uporabniki interneta temu lahko uprli tako, da so uporabljali dostop prek tujih VPN. Odslej to ne bo več možno.

Ramezanali Sobhani-Fard, vodja parlamentarnega odbora za telekomunikacije, je povedal, da so zaprli vsa vrata (ports), ki jih za povezave potrebujejo VPN. Tudi uporabniki potrjujejo, da je dostop nemogoč. Odslej je možna le uporaba legalnih in registriranih, torej od vlade odobrenih, VPN-povezav. Kot je vlada napovedala že januarja, je mogoče dobiti lastno VPN povezavo z upravičenimi razlogi (recimo uslužbenci banke do svojih pisarn ali podobno), medtem ko zasebna uporaba ni več dovoljena. Z registracijo VPN-povezav bo seveda odpadla ena izmed njihovih glavnih namembnosti, to je prav anonimnost oziroma zasebnost.

So pa z zadnjo blokado delno onesposobili dostop tudi do Yahooja in Googla, ki sta načeloma v Iranu dovoljena (lani so poskušali onemogočiti Gmail, a je bil pritisk javnosti prevelik, zato so dostop spet dovolili). Parlament bo to nenačrtovano prekinitev preučil še ta teden, dodaja Sobhani-Fard.

Strožji odnos je bržčas povezan s prihajajočimi volitvami, saj bodo Iranci junija volili predsednika. Aktivisti zato opozarjajo, da izginjanje nekaterih medijev (zlasti blogov) v perzijščini, otežen dostop do Googla, zapiranje VPN-jev in podobno niso naključni. Tudi leta 2009 pred predsedniškimi volitvami je bil internet v Iranu zelo ohromljen. Takrat naj bi bili protesti po volitvah koordinirani prav prek spleta.

O pripravah na nacionalni internet, ki naj bi nadomestil mednarodnega v Iranu, pa za zdaj še nič novega.

Sreda, 6. marec 2013 – 17:09

Zanimivost/Iran

Iran: Vojna proti 25 milijonom podganam

Teheran, 6. marec 2013 (MOREL/Fonet) – Iran je v vojni z več kot 25 milijoni ogromnih podgan, ki so težke celo do pet kilogramov. Vsako pomlad topljenje snega na planini Alborza povzroči podzemne poplave, ki podgane preženejo iz njihovih jazbin. Svetovalec za ekologijo v mestni upravi Teherana Ismail Kahram je dejal, da so podgane ogromne in njihov videz je povsem drugačen. Da se takšne spremembe zgodijo, je potrebnih v več milijonov let evolucije, je dodal. Ustanovili so posebno enoto najbolj natančnih vojaških strelcev, z opremo za nočni lov, uporabljajo pa tudi strupe. Doslej so uspeli pobiti samo okoli dva tisoč podgan.

Pismo predsedniku republike Slovenije in zunanjemu ministru poslano na njihov naslov 19.3.2013.

SPOŠTOVANI PREDSEDNIK REPUBLIKE SLOVENIJE IN MINISTER ZA ZUNANJE    ZADEVE REPUBLIKE SLOVENIJE

S spoštovanjem,

To je moje že tretje pismo, ki ga pišem na temo Veleposlaništvo republike Slovenije v Teheranu Iran. Tokrtat z ogorčenjem, da ste se odločili veleposlaništvo v Teheranu zapreti, brez posvetovanja s poslovneži in vsemi tistimi, ki se trudimo poslovati z Iranom. Sem zastopnik varčevanja, podpiram vrsto ukrepov za boljši jutri a se ne morem strinjati z vašo odločitvijo, da zaprete diplomatsko predstavništvo v državi, ki ima sloves velesile na Bližnjem vzhodu. Žal ste na prvo mesto ponovno postavili sankcije proti Iranu in temu primerno znižanje poslovnega sodelovanja. Situacijo ste posplošili in potegnili napačne poteze. S kom ste se posvetovali, ali sploh poznate Iran in iranski trg? Če bi mi lahko pozitivno nato odgovorili, bi seveda zadeva zvenela popolnoma drugače. Žal o Iranu vedo vse a nihče ni bil tam, dihal njihovega zraka in spoznal to državo v korenine. To ni tak Iran, kot vam ga prikazujejo ZDA in EU ! To ni država teroristov in si ne zasluži sankcij nasplošno, to kar svet počne sedaj. Vi ste podprli sankcije napram Iranu, pa ste se vprašali kako bodo le te vplivale na ljudi. Napram komu prav za prav postavljate zapore ? Vladi, režimu ali prebivalcem te vljudne in prijazne dežele !

V Iranu sem živel 25 let, imam ženo iranko, govorim njihov jezik, poznam jih v korenine, napisal sem 10 knjig o Iranu, pomagal sem 205 slovenskom firmam nastopiti na tem zahtevnem a velikem trgu, poznam njihovo poslovno politiko, diham njihov zrak in znam se vživeti v njihov vsak dan. Če nekdo zmore vse to, ga po navadi imenujejo strokovnjak ali nekdo, ki res obvlada ta trg. Še vedno sem aktiven in še vedno draga predsednika, kljub sankcijam poslujem z Iranom. Razlika je le v tem, da delam pošteno in čisto ter transparentno, se ne ukvarjam z vojaško industrijo ali industrijo atomske energije. Vse ostalo pa je odprta pot in trg z 80 miljoni prebivalcev z najmočnejšo gospodarsko rastjo in najsodobnejšo opremo in tehnologijo na Bližnjem Vzhodu. Zakaj se temu slovenci upiramo, zakaj ne znamo izkoristiti časa, ko velesile z ene strani pritiskajo na države , da ne delati z Iranom v istem trenutku pa same to počno. Lahko dokažem ! Obrnili smo irancem hrbet. Podlo bi rekli oni. Sami so ustanovili veleposlaništvo Irana v Ljubljani, se trudijo vzpostaviti poslovne naveze med Slovenijo in Iranom, sedaj pa jim enostransko zapirate pot. Morda čakate, da se zopet pojavite v Iranu z veleposlaništvom, ko bodo sankcije odpravljene a ne ? Žal vam moram povedati resnico, da Iran dobro ve kdo je z njim v težkih časih in kdo jim obrača hrbet. Ko ne bo več sankcij, bodo imele pri poslovanju vsekakor prednost tiste države, ki so jim stale ob strani v hudih časih. Slovenija žal nebo sodila v ta krog. Ambasada se zapira na dan 20.3.2013. To je dan novega leta v Iranu in ste s tem še lepše voščili državi ob prazniku, verjetno pa ne pričakujete zahvale ali pa ?

Pred časom sem pisal pismo g. Janezu Janši in g. Ruplu, g.Žbogarju in drugim, ki so imeli odgovorne funkcije, da je treba veleposlaništvo v Iranu organizacijsko preoblikovati, zamenjati kadre in postaviti poslovno, politično predstavništvo. Natanko sem zapisal kaj in kako naj posluje veleposlaništvo v  Iranu, ki se ne more enačiti z nobenim drugim na svetu, ker je unikat. Bil sem proti imenovanju odpravnice poslov na veleposlaništvu v Iranu, torej ženske, ki bi naj doprinesla rezultate gospodarske menjave s Slovenijo iz Irana. Tisti, ki jo je poslal na ta položaj, ji je storil veliko napako in jo po krivem poslal na napačno mesto in državo. Vsaj toliko menda veste, da je ženska v Iranu vrednotena za pol moškega. Torej ste poslali v Iran na naše veleposlaništvo pol moškega, pol diplomata in pričakovali rezultate. Res smešno a ob enem žalostno! Zasedati tak položaj pa ne vedeti koga na katero mesto ?

Ambasador v Iranu se mora v glavnem gibati na nivoji ministrstva in vlade, na nivojih vodstev podjetij, kjer pa je v glavnem zasedba delovnih mest z islamisti, ki ji ob prihodu ne bodo ponudili niti roke, je ne pogledali, kaj šele poslušali. Vsem sem pred tremi leti ponudil, da sem pripravljen prevzeti mesto ambasadorja, odpravnika poslov, konzula ali kako ga pač hočete imenovati, brez da mi najamete drago hišo ali stanovanje, saj bom bival v prostorih moje družine v Iranu. Prostori so toliko prestižni, da bi v njih prirejal tudi politične in poslovne sprejeme. Torej bivanje, hrano, pijačo in vse kar sodi k temu bi vam podaril ! Državi bi naredil uslugo, pa sem imel v sebi, da sem naredil nekaj dobrega za Slovenijo. A veste kaj mi je odpisal g. Rupel ? Da nimam politične izobrazbe. Kaj pa visoka šola, ki jo imam, kaj pa 27 let izkušenj z Iranom, znanje  iranskega, nemškega, angleškega, jugoslovanskih jezikov, slovenščine itd., poznavanje Irana, njihove politike, poslovnih zakonov …

Ne, to ne šteje, celo je več tri mesečni  politični tečaj v Kumrovcu, ki ga imajo nekateri in so več vredni od mene. Še vedno sem pripravljen prevzeti ambasado v Teheranu a seveda pod pogoji, ki so popolnoma drugačni kot so bili.Smo Slovenija in se nam ni treba primerjati z velesilami in imeti veleposlaništvo v obliki Bele hiše. Naša ambasada v Teheranu je imela toliko sob, da je celo prah imel težave poležati se na vseh praznih mestih, imeli so čudovit bazen a se v njem ni nihče kopal, bil je zgolj strošek in prikaz razkošja, imeli smo vrt za sprehode, za zabave, za delo na njem. Imeli Mercedes Benz s šoferjem, imeli človeka iz Slovenije, ki je spet tako kot ženska odpravnica poslov imela v najemu še stanovanje, bil je še eden moški iz Slovenije, ki je prav tako imel stanovanje v Teheranu in nekaj lokalnih delavcev, ki niso predstavljali nekega stroška. Torej tri stanovanja, avto, hiša z bazenom, plače in drugo stroški, pa saj mora biti drago za državo, ki prepoveduje delo z Iranom.

Še enkrat a tokrat zadnjič vam ponujam sodelovanje pri čemer ne potrebujete stanovanja zame, najeti hišo za ambasado primerno Sloveniji in aktivnostim in začeti s poslovno političnimi aktivnostmi.

Kako vidim poslovanje ambasade v danem trenutku ?

  1. Nikakor zapreti predstavništva in s tem zapreti vrata na Bližnji vzhod. Iran je odskočna deska za cel Bližnji vzhod. Direktno v države sosede Irana ( Irak, Pakistan, Afganistan, Tajikestan, Azarbejan….) se skoraj ne da priti, saj smetano poberejo velesile, ki tam prodajajo demokracijo. Nastop na teh trgih je možen preko Irana, saj so le ti vodilna sila industrije v Iranu. Tudi v času sankcij funkcionirajo, ko bi vsi ostali že pokleknili in s tem kažejo svojo moč in sposobnost.
  2. V nobenem primeru zaupati to delo ženski, pa naj bo v Iranu ali naj vodi delo iz Slovenije
  3. .Stanovanje, hrano, pijačo v kolikor bi izbrali mene, vam ni treba plačati ( v Teheranu     seveda ). Zahtevam zgolj mesečni osebni dohodek po pravilniku, najem manjše hiše za veleposlaništvo, čisto navaden avto in šoferja. Vse ostalo bodo opravljali lokalni delavci, ker jih znam voditi in se z njimi pogovarjati v njihovem jeziku. Te ljudi je treba znati voditi in rezultati pridejo sami, saj so sposobni a potrebni vodenja, sami se ne zganejo ali pa se držijo nazaj, če jih ne prisiliš k delovnem tempu.
  4. Mesečno bi skliceval sestanke z iranskimi firmami in poslovneži, ki poslujejo s Slovenijo in ko-ordiniral z njimi , jim pomagal reševati probleme in jih ob enem vzpodbujal zo večje sodelovanje. Konstanten kontakt držati z Idro, v lastništvu te vladne organizacije je 70% vseh državnih podjetij. Iz te organizacije izvirajo vodstva firm, tu je zaklad poslov.
  5. Izdajal bi poslovne novice za slovensko gospodarstvo, jih vabil v Iran in pomagal pri nastopu na ta zahteven a dovolj velik trg za vse.
  6. Obveščati je treba iranske poslovneže in firme o stanju v SLO ,o možnostih sodelovanja.
  7. Prirejanje političnih partijev in zabav, bi takoj ukinil, zadržal bi edino praznik državnosti Slovenije in povabil več Irancev, kot drugih politikov sveta. Na teh proslavah je bilo sedaj vabljenih večina tujih veleposlanikov, ki živijo v Iranu. To ni naloga diplomata v Iranu, to delajta vidva v Sloveniji, jaz bi iranski politiki in poslovnem svetu predstavil Slovenijo in predvsem možnosti poslovanja in sodelovanja po godpodarski plati.
  8. Nekaj je zame pomembno pa ne vem ali se vidva s tem strinjata in sicer: Dober politik ne more biti nikoli in nikdar dober poslovnež. Dober poslovnež pa je lahko vedno dober politik ! Če ti znaš voditi podjetje, se znajti v časih, ko se vse ruši, ko ni več predvidljivih trendov, ne zdravega sistema, ti pa še vedno dobro krmariš, pomeni, da si sposoben prilagoditi se spremebam, sprejeti drugačnost, se v živeti v čas in prostor v katerem delaš in bivaš. To je bistvo ! Biti sposoben voditi tudi ljudi,ki so ti blizu, ki ti verjamejo in od tebe tudi pričakujejo, da jih boš uspešno pripeljal skozi krizo. Se spomnim ministrice v eni od predhodnih vlad ( ne želim imenovati ), ki je prevzela ministrstvo, ga vodila tri mesece in nato odstopila. Za nagrado so ji pripadali prejemki še naslednjih devet mesecev in ostale bonitete. To je absurd, takšno osebo, ki na tem položaju prevzame krmilo in hitro ugotovi, da ji ni kos, je treba zapreti do izteka mandata, jo kaznovati in prepovedati delovati v politiki. Tako se bi morali obnašati vsi v politiki in poslovnem sistemu. Delaj kar znaš in za kaj si strokovnjak. Zakaj poslati žensko na tako zahteven položaj, jo postaviti v izgubljen položaj že pred nastopom službe in se potem čuditi, da je poslovanje s to državo padlo ? Zakaj ne poslati na to mesto nekoga, ki je specialist za ta trg, nekoga, ki zna in pozna korenine te države in nekoga, ki je 30 let v mednarodnem poslovnem sistemu. Konec je s političnimi veleposlaništvi. Ne le v Iranu, po celem svetu razmišljaljte o politično –gospodarskem predstavništvu, ki ga mora voditi bolj poslovnež kot politik. O tem koga kam poslati pa mora odločati tudi ministrstvo za gospodarstvo, ne le vidva, spoštovana predsednika. Preko JAPTI, zdaj preimenovan v SPIRIT pošiljate po svetu poslovne atašeje. To je podvajanje zastopanja Slovenije v svetu. Združitev funkcij v poslovno politnično predstavništvo je ekonomično, koristno in strokovno vodilo za prihodnje obdobje.

ZAKLJUČEK

V glavnem je to vse, kar sem vam želel povedati. Če se da spremeniti sklep in postopoti drugače, kot hladnokrvno zapreti predstavništvo v Teheranu je v redu, če ne gre, pa naj ostane grenak priukus tistim, ki so pri tem sodelovali in to podpisali. Sam bom še naprej posloval z Iranom, še naprej jim bom pomagal pri poslovanju, se držal načela poštenega poslovneža, ki se ne bo vmešaval v vojne in atomske zadeve. Trudil se bom dokazati vsem, ki mislijo drugače, da je Iran država prijaznih ljudi, ki so enaki slovencem in  drugim zemljanom, ljudje, ki želijo jesti, piti, delati in živeti. Nekateri na svetu pa so se imenovali za voditelje sveta kar sami in kratijo pravice  tem navadnim ljudem in ne ločijo logike in realnosti od pohlepnosti in politike. Veste kako nizkotno je nekomu groziti naj tega ne dela, saj to že delam jaz in vrste drugih, kako nizkotno je narediti vse, da prideš do bogastva nekoga drugega, ki ga ti kot voditelj sveta ne moreš uporabiti….

Pa pustimo to temo, saj ni bil namen pisati vama o tem, temveč o napačni odločitvi o zaprtju ambasade v Teheranu-Iran.

Maribor, 18.03.2013

[wysija_form id=”1″]